Talkuvam.bg

Сушене на шипки (Rosa canina)

Сушене на шипки (Rosa canina)

От: Рецептите на Баба – Вкусът от детството


Шипката е известна с името „Царицата на билките“, защото има високото съдържание на витамините С, А, В1 и В2, РР, К, пектин и мн. др. полезни витамини и вещества. В народната медицина се използва от векове. Безценна е като средство за повишаване на имунитета.

Чаят от шипка е едно от най-често използваните средства за повишаване защитните сили на организма. Много вкусен е шипковият мармалад. Често се приготвят шипково вино и оцет.

Плодовете на шипката се берат от септември до падането на първата слана. Добре узрелите плодове имат наситен червен цвят.

В домашни условия се суши, като набраните узрели подове се разстилат върху плат или хартия и се оставят в сухо и проветриво помещение до пълното им изсъхване. През това време плодовете периодично се разбъркват.

Може да се изсушат и във фурната на печката на температура около 50 градуса, най-добре с вентилатор. Периодично вратичката се отваря, за да излезе парата.

Може да се използва и специализирана домашна сушилня за плодове, като се следват указанията и.

Сушените шипки най-добре се съхраняват в хартиени или платнени торбички в сухо и проветриво помещение или в затворени стъклени буркани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още ...