Talkuvam.bg

Лангюр

Лангюр

От: Дани Д.


Необходими продукти:

  • плодове (джанки, ябълки, круши, дренки, шипки, глог, боровинки, арония и др.);
  • изворна вода (преварена, без хлор);
  • захар по желание;
  • лимонтузу (лимонов сок, синап, вишневи листа).
*мерки и количества

Начин на приготвяне:

Лангюр (лангер, люто) е леко ферментирала напитка, която е известна в Родопите от столетия. Старите хора казват, че дължат дълголетието си на редовната ѝ употреба. Известна е още с имената Родопски еликсир и Родопски сайдер.

Напълваме около 2/3 или ¾ от обема на съд с подове по избор. Избираме само плодове без гнилости. Те може да бъдат само от един вид или смес от видове. Обикновено се използват диворастящи плодове.

Тук напълваме около 2/3 от обема на 10-литрови туби с диворастящи джанки.

За да ускорим процеса на ферментация, може да добавим малко захар (по 1-2 шепи захар на всяка 10-литрова туба).

Наливаме и покриваме плодовете с около 1-2 пръста вода. Затваряме тубите с капачки, но без да ги затягаме или само ги покриваме с марли.

Съдът с плодовете трябва да има свободен обем, защото при ферментацията се отделя газ и за да може той да излезе навън, не трябва да се затваря плътно.

След това съдовете (тубите) оставяме на топло и сенчесто място, като ги разклащаме по 1-2 пъти на ден. Ако са по-големи, може да ги претакваме.

След около 3-4 дни напитката може да се пие. Пресипваме малко от течността и я прецеждане през тензух. По желание може да долеем в съдовете същото количество вода.

Преди консумация лангюра може леко да охладим, да го разредим с малко вода и по желание може да подсладим с малко захар или мед.

Когато преценим, че напитката ни харесва и не искаме повече да ферментира (до 20-тия ден най-късно), я прецеждаме и добавяме в нея лимонтузу.  Някога са прибавяли вишневи листа или синапени зърна.

Съхраняваме лангюра на хладно място. Тук от 6 туби от по 10 л. с плодове, получихме 3 туби с прецедената вкусна напитка.

Лангюрът е естествено газирана, изключително освежаваща и тонизираща витаминозна напитка, която родопчаните традиционно приготвяме.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още ...