Talkuvam.bg

Сладко от дюли (желе и мармалад)

Сладко от дюли (желе и мармалад)

От: Рецептите на Баба – Вкусът от детството


Необходими продукти:

  • дюли;
  • захар (1/2 от кг. на дюлите);
  • листа индрише по желание;
  • лимонтузу (по 1 ч. л. за 1 кг плод).
*мерки и количества

Начин на приготвяне:

Измиваме дюлите добре. След това ги обелваме и ги нарязваме на парчета. Обелките и семенните им части отделяме в отделна тенджера.

За сладкото (мармалада): Поставяме дюлите в тенджера и ги поръсваме със захар, като теглото ѝ е около ½ от това на дюлите. Покриваме ги с вода и ги варим до сгъстяване. Колкото повече врат, толкова повече почервеняват. Когато плодовете омекнат,  може да ги намачкаме или да ги смелим.

Когато сладкото се сгъсти до желаната гъстота, добавяме по 1 ч. л. лимонтузу за всеки 1 кг. плод и след няколко минути го сваляме от котлона.

За желето: В отделна тенджера покриваме с вода обелките и семенните части и да ги варим, докато отпуснат сока си. След това ги сваляме от котлона и ги отцеждаме. (По желание тази течност може да добавим към тенджерата с плодовете, да прибавим още захар и да приготвим с всички сладко.)

Желето приготвяме, като добавяме захар около 800 мл. на 1 л. сок и след това ги варим до сгъстяване. По същия начин добавяме малко лимонтузу и сваляме желето от котлона.

Консервиране: Напълваме сладкото (мармалада) и желето в сухи буркани (може да добавим по листенце индрише) и ги затваряме с капачки. Ако са още топли (горещи), само ги обръщаме и ги оставяме така, докато изстинат. Ако вече са изстинали, ги варим около 4-5 минути (само за капачката).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още ...