Talkuvam.bg

Домашен ябълков оцет по изпитана рецепта

Домашен ябълков оцет по изпитана рецепта

От: Рецептите на Баба – Вкусът от детството


Необходими продукти:

  • ябълки;
  • вода (изворна);
  • оцетна гъба по желание (оцет);
  • захар (според сладостта на ябълките).
*мерки и количества

Начин на приготвяне:

Почистваме ябълките от семенната им част. Избираме само здравите части (без гнилости) и ги смиламе заедно с кората. (По желание може само да ги надробим на дребно. Тогава задължително трябва да добавим вода.)

Напълваме ги в неметални съдове. Ако ябълките са с ниска захарност, добавяме малко захар или мед, но ако са много сладки, това не е необходимо.

По желание към смлените ябълки може да добавим и вода.

Важно е да не напълваме съдовете до горе, за да има място за „кипването“ при ферментацията. Може да притиснем плодовата смес с нещо тежко.

Покриваме съдовете с тензух. Може да ползваме и капачки, но не я затягаме. Важно е да могат да излизат газовете при процеса на ферментацията.

Оставяме съдовете с ябълки (туби) на топло и изчакваме ябълките да ферментират. През това време периодично ги разбъркваме. Готови са, когато плодът падне на дъното (нужен е около 1 месец).

След това (след първата ферментация) прецеждаме течността с неметална цедка и марля и я оставяме да ферментира за втори път (но сега вече за около 6 м.). След това време имаме готов ябълков оцет, който отново трябва да прецедим.

По желание, за да ускорим ферментациите, може да добавим захар (7-9 с. л. на всеки 10-литров съд) и/или оцетна гъба. Дори да нямаме оцетна гъба, по време на ферментацията, тя ще се образува. Може да отделим оцетната гъба и да я съхраним в бурканче, което да приберем в хладилника за следващата година.

(Оцет от смлени ябълки. Оцет от нарязани ябълки.)

Така приготвен, оцетът има много ценни качества и е много полезен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още ...