Talkuvam.bg

Баклава с точени кори

Баклава с точени кори

От: Хатче Куванджи


Необходими продукти:

  • смлени орехи (повече);
  • 250 гр. разтопено масло;
  • 1-2 с. л. олио.
За тестото:
За сиропа:
*мерки и количества

Начин на приготвяне:

Смесвам изброените продукти за тестото и омесвам леко твърдо нелепнещо тесто. Покривам го, така че да не взима въздух и се оставя да отпочине 45 минути.

Разделям го на 3 парчета, всяко едно от които деля на 9-10 по малки топчета. През цялото време тестото трябва да е покрито да не хваща коричка.

Малките топчета точа с размера чинийка за чай като посипвам с нишесте и редя по 9-10 една върху друга. Цялата купчина точа наведнъж до размерите на тавата.

Когато ги наточа започвам подреждането в тавата. В тавата слагам 9-10 кори, намазвам с няколко лъжички разтопено масло (може вместо масло да се посипе нишесте), поръсвам със смлените орехи и така подреждам мажейки следващите 9-10, поръсвам орехи и покривам с последните.

Нарязвам, равнмерно изливам и останалото масло и пека в предварително загрята на 160 градуса фурна. Пека на ниска температура по-дълго, за да не остане отвътре сурова (дори намалих за кратко на 100 градуса).

Смесвам захарта с водата и лимоновия сок и ги оставям да врят около 3-4 минути на умерен огън при непрекъснато бъркане.

Обикновено при сиропирането единият продукт трябва да е студен, а другият топъл, но за хрупкава баклава и двата трябва да са студени.

Сиропирам, завивам и оставям да попие и омекне.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още ...