Talkuvam.bg

Многолистна содена питка

Многолистна содена питка

От: Нушка Цачева


Необходими продукти:

*мерки и количества

Начин на приготвяне:

Изсипвам млякото в купа, отгоре поръсвам содата и оцета. Яйцето счупвам в чашата, с която меря млякото и я доливам с вода. Изливам всичко в купата с млякото, поръсвам със сол и разбърквам добре.

По малко добавям от пресятото брашно и омесвам меко тесто. Разделям го на 8 равни части, които се оформят на топки.

За да съм сигурна, че тестото няма да полепне по плота при последващите процедури, намазвам едно от топчетата само с олио и си го отбелязвам. Останалите намазвам със смес от мазнина от равни части стопена свинска мас и олио, покривам ги с прозрачно фолио и ги оставям да починат за 20 минути.

С намазнени ръце взимам намазаното с олио топчето, разтягам го колкото е възможно и го поставям върху намазан с олио плот. Притискам го с ръце, за да се изтъни и да стане с диамеър 25 см. Намазвам го със смесената мазнина.

Разтягам второ топче и го поставям върху първото и придърпвам краищата му, за да достигне размера на първата. Отново намазвам с мазнина и поръсвам отгоре с 1/3 от натрошеното сирене. Така процедирам и с останалото тесто, като редувам две кори и сирене, а всяка кора намазвам с мазнина. Върху последната кора не слагам сирене.

Образува се купчинка от кори, краищата на които загръщам нагоре и събират в средата така, че да се оформи топка. Обръщам я обратно с гладката част нагоре и поставям в покрита с хартия за печене тава (диаметър 26-28 см.).

Пека в загрята фурна на 190-200 градуса до готовност, около 30-35 минути. След като я извадя от фурната я намазвам с краве масло.

Да ви е вкусно!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още ...