Talkuvam.bg

Красива питка за Трифон Зарезан

Красива питка за Трифон Зарезан

От: Цветелина Пенкова


Необходими продукти:

За украсата:
  • брашно;
  • сол;
  • вода.
*мерки и количества

Начин на приготвяне:

Активирам маята в малко подсладено топло прясно мляко. Когато шупне я смесвам с останалите продукти и омесвам меко и нелепнещо тесто. Оставям го завито на топло да втаса, докато удвои обема си.

Разделям на две топки с малка разлика в големината. От по-голямата оформям 3 фитила и след това ги сплитам на плитка. Другата топка оформям като сърце и го поставям в покрита с хартия за печене тава. Отстрани завивам плитката. (Може да се оформи и по друг начин). Намазвам със смес от жълтъка няколко капки прясно мляко и малко олио.

Увивам празна бутилка фолио или кухненска хартия и я поставям върху питката, като отвора закрепям за стената на тавата, за да не се измести. След това оставям да втаса.

С малко брашно, сол на вкус и вода омесвам твърдо тесто, от което оформям елементите от украсата и ги подреждам върху втасалата питка.

Пека в предварително загрята на 200 градуса фурна за 10-на минути, след това намалявам температурата на 160 градуса и пека до готовност. Няколко минути преди да стане готова изваждам бутилката внимателно и оставям да се доизпече.

Когато питката изстине, поставям пълна бутилка с вино.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още ...