Talkuvam.bg

Пита „Маргарита“

Пита „Маргарита“

От: Нушка Цачева


Необходими продукти:

За намазване:
  • 65 гр. меко масло.
*мерки и количества

Начин на приготвяне:

Маята и захарта се размиват в 100 мл. от прясното мляко и се оставят 10-15 минути да шупне.

Брашното се пресява, прави се кладенче, в което се изсипва маята, киселото мляко, яйцата, солта. Внимателно се добавя по малко от прясното млякото и се замесва меко тесто.

Докато се меси се слага и половината масло, лъжица по лъжица. Готовото тесто се оформя на топка, поставя се в намазнена купа, покрива се с кърпа и се оставя на топло да втаса до удвояване на обема.

Вече втасало се разделя на 11 равни части по 125 гр. Всички части се оформят на топки и се оставят за 10 минути да починат.

10 от топките се разточват на квадрат със страна 20-25 см. Всяка се маже се с масло. Прегъва се на триъгълник. Пак се маже с масло. Острите върхове се прегъват към правия ъгъл. Получената фигура се прегъва на две.

Готовите 10 фигури се подреждат с върха на вътре в тава (30 см.), застлана с хартия.

11-тата топка се разточва на лента с размери 30х8 см. Маже се с масло, прегъва се на две по дължина, навива се на руло и се поставя в средата на тавата.

Цялата погача се маже с масло и се оставя 30-40 минути да втаса. Преди да се постави във фурната отново се маже с масло.

Пече се на 190 градуса около 40 минути. Вече опечена отново се маже с масло, покрива се с кърпа и се оставя 10-15 минути да почине (да обиколи нивата).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още ...