Talkuvam.bg

Кошничка от тесто

Кошничка от тесто

От: Нушка Цачева


Необходими продукти:

  • 450-500 гр. брашно;
  • 1 с. л. сол;
  • 1 яйце;
  • топла вода (за твърдо тесто).
За намазване:
  • 1 яйце;
  • 1 с. л. прясно мляко.

Начин на приготвяне:

Тестото, което омесвам е без набухватели и е твърдо.

За оформянето на кошничката ползвам стъклена купа с вместимост около 1,2 л. Опаковам я плътно в алуминиево фолио и я поставям в широка тава, застлана с хартия за печене, като купата е в центъра и с дъното нагоре.

Тестото се разделя на три части, като от 2/3 се разточва кора за кошничката. С нея се застила купата и с помощта на остър нож се изрязва излишъка, като тестото трябва да се остави малко по-дълго от височината на купата. Там където е дъното на купата тестото се надупчва с вилица на две три места. Отмерва се един пръст разстояние и се разрязва надолу по самата височина на купата. Така се правят 21 ленти, от които се сплитат 7 широки плитки.

С по-малка част от останалото тесто се прави фитил, с който се обгражда долния ръб на купата. Там където плитките свършват се намазват с малко вода, за да прилепне добре фитила към тях. Намазва се с разбитото яйце и се пече. Оставя се леко да се охлади и внимателно се минава с тънък нож между стъклената купа и опеченото тесто. Купата се отстранява и отново се покрива с фолио.

От останалата част от тестото се оформя дълъг фитил. Който се минава леко с точилката, за да не е много дебел се разрязва на три дълги ленти, като в горния край трябва да остане съединено. Сплита се плитка, от която ще се оформи дръжката на кошничката. Тя се пече по същия начин върху купата. Плетената плитка се премества внимателно върху купата, като се отстранява излишъка, ако е по-дълга. В двата края се поставят няколко цветенца от тесто, за да не личи сглобяването.

След оформянето на елементите е необходимо да се пекат на 180 градуса в предварително загрята фурна за около 35 минути.

Щом се опече и дръжката, кошничката се сглобява с помощта на клечки за зъби. От остатъците може да се опекат малко цветя, с които да се украси ръба на кошничката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още ...