Talkuvam.bg

Мачкан по рецептата на баба

Мачкан по рецепта на баба

От: Соня Денковски


Необходими продукти:

*мерки и количества

Начин на приготвяне:

Мачкан, ударението е на второто а.

Баба ми (Бог да я прости) го правеше редовно и аз много го обичам.

В тиган разтопяваше мас (понякога добавяше и масло), накъсваше стар хляб, слагаше го в тигана и го пържеше като го мачкаше и бъркаше с дървена лъжица. Ядяхме го с мътеница и сиренце.

Предвид доста обстоятелства сега изобщо не мога да го направя в автентичния му вид, но си го приготвих максимално близко до оригинала.

Разтопих масло, начупих хляб, сложих го в тигана и бърках и мачках до готовност. Накрая малко го овкусих с черен и червен пипер и мащерка.

Като се замисля, това май е пра, пра, прародителя на днешните крутони. При всички случаи е неустоим.

Коментари

  • Относно мачкàна, моята баба, светла ѝ памет, включваше и нас, децата, братовчедите, които всяка ваканция ходехме на село. Даваше ни стар хляб и трябваше да го направим на трохички. Кората тя накъсваше на дребни парченца. Пържеше хляба в един голям дълбок тиган с висока извита дръжка, докато станеше златист и хрупкав. Слагаше винаги мас. Накрая добавяше натрошено сирене или домашна извара. Сипваше ни домашна мътеница. Ядяхме направо от тигана, сложен на средата на масата. След такава закуска не можеш да огладнееш и игрите в снега бяха весели и щастливи.

    Kaya 14.10.2020 23:14 Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още ...