Talkuvam.bg

Пухкава и вкусна погача

Пухкава и вкусна погача

От: Ели Анаткова


Необходими продукти:

*мерки и количества

Начин на приготвяне:

Разтваряме содата в киселото мляко. Маята разтваряме в малко подсладена вода и оставяме да шупне. Когато шупне я смесваме с останалите продукти и омесваме меко нелепнещо тесто. Оформяме на топка, намазваме с олио, покриваме и оставяме да втаса за около 40 минути.

Разделяме на 6 топки. Взимаме 2 топки, от едната разточваме правоъгълна кора. От другата оформяме дълъг фитил с дължината на кората. Поставяме го по средата и от 2-те му страни нарязваме кората на ленти, които заплитаме отгоре. Завиваме и поставяме в намазнена тава.

Взимаме 3 топки, които разточваме на еднакви правоъгълни кори. Намазваме ги с мазнина и ги подреждаме една върху друга. Навиваме на руло, натрязваме на шайби, но не до края. Подреждаме в тавата.

От последната топка разточваме правоъгълна кора, намазваме я с мазнина, навиваме на руло и нарязваме на „пънчета“ под наклон. Които разпределяме и украсяваме питката. Оставяме да втаса и намазваме със смес от жълтъка, малко прясно мляко и олио. Поръсваме със сусам. Може да приготвим тесто без мая и след втасването да го оформим на листенца и да украсим.

Печем във фурната на 180 градуса до готовност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още ...