Talkuvam.bg

Коледна пита

Коледна пита

Необходими продукти:

*мерки и количества

Начин на приготвяне:

Маята се разтваря с малко топла подсладена вода и се оставя да шупне. В брашното се прави „кладенче“ и се добавя маята, млякото, цялото яйце и белтъка (разбити с вилица), солта и половината от маслото (разтопено). Замесва се меко тесто. Оставя се да втасва в намаслена купа, покрита с кърпа. След като тестото удвои обема си се премества отново. Втасва втори път и тогава се пристъпва към оформянето на питката.

Оформянето е по-желание и според вкуса на домакинята (цвете, слънце или др.) Сега се оформя на слънце. Тестото се дели на 9 части – четири малки, четири по-големи и една най-голяма за средата.

По-големите топки се разточват на кръгове и се нареждат един върху друг в тавата, като се мажат с останалата половина от маслото. С остър нож се разрязва през средата като звезда, като разрезите не стигат до края на кръга и получените ъгълчета се отварят навън. По-малките топки тесто се разточват по-същия начин, поставят се намазани в получения кръг, разрязват се и се обръщат ъгълчетата навън. В средата се поставя най-голямата топка тесто. Оформената пита се оставя на топло да втаса, намазва се с жълтък, посипва се с мак, сусам и кашкавал и се запича при 200°С до готовност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още ...