Talkuvam.bg

Красиви желирани цветя

Красиви желирани цветя

От: Надя Исова


Необходими продукти:

За желираната основа:
За желираните цветя:
  • 250 гр. прясно мляко;
  • 3 с. л. захар;
  • 15 гр. желатин;
  • 1 пакетче ванилова захар;
  • различни по цвят сокове (вода оцветена със сладкарски бои);
*мерки и количества

Начин на приготвяне:

Основата от желе приготвяме предварително. Разтваряме според описанието на опаковката на желатина и след това го добавяме във водата. Трябва да получим сравнително твърдо желе. Поставяме го в избраната форма (купичка) и прибираме в хладилника за 1 нощ. За всеки 200 мл. вода (1 малка купичка) добавяме 10 грама желе.

Нагряваме млякото до 80 градуса и в него разтваряме набъбналия предварително желатин в много малко вода и ваниловата захар. По желание може да добавим и още малко  захар за сладост.

Отделно разтваряме сладкарските бои във вода около 100 гр. на цвят примерно (зависи от идеята за вида на цветята) или приготвяме различни по цвят сокове. За тичинките използваме морковен сок или оцветена в оранжево вода.

За плътност на соковете вътре на всеки 100 мл. оцветен сок поставяме около 4-5 с. л. мляко с желатин и разбъркваме добре.

Започваме самото оформяне на цветята. Това става, като първо напълваме спринцовката с жълтия разтвор и бодем в средата на основния (безцветния желатин) и издърпвайки иглата на горе инжектираме разтвор. Така се получават тичинките (правим няколко). Когато изкараме иглата със салфетка попиваме излишната течност от повърхността. Прибираме за 10-на минути в хладилника и след това продължаваме с другите цветове.

За хризантемите около тях бодем и издърпваме иглата инжектирайки цветна течност.

Венчелишчетата (листата) на широколистните цветя правим, като бодваме и завъртаме на ляво и на дясно иглата изпускайки течност. Другият начин е да вкараме малка лъжица или върха на нож и да ги използваме за основа: с иглата инжектираме по основите на лъжицата (ножа) и изваждаме. Така се образуват и зелените листенца около тях.

Така оформените желирани цветя прибираме в хладилника  да стегнат. ЗКогато стегнат ги изваждаме от формите, като потапяме дъното им в гореща вода и обръщаме на равна основа.

Могат да се използват за украса на много лакомства и торти. По същият начин могат да се направят и алкохолни желета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още ...