Talkuvam.bg

Панагюрски тутманик по рецептата на баба

Панагюрски тутманик по рецептата на баба

От: Мария Господинова


Необходими продукти:

  • около 1 кг. брашно;
  • 400 мл. хладка вода;
  • 1 ч. л. сол;
  • 2 с. л. олио.
За налагане на тутманика:
*мерки и количества

Начин на приготвяне:

Пресяваме брашното три пъти със сито, слагаме го в дълбока купа и правим в средата кладенче.

Разтваряме солта във водата и изсипваме в кладенчето заедно с олиото. Омесваме меко тесто (като меката част на ухото).

Изваждаме го от купата на плота и го месим около 10 минути. Ако лепне, поръсваме от останалото в купата брашно. Не се замесва цялото брашно! Накрая намазваме обилно ръцете си с олио и премесваме отново.

От тесто правим 12-14 топки, които намазваме добре с олио и нареждаме в обилно намазана с олио тавичка. Покриваме с кърпа или свежо фолио, за да не хванат коричка и оставяме да отпочиват.

През това време разтапяме маслото на котлон и добавяме около ½ ч. ч. олио.

Нарязваме сиренето на толкова еднакви парчета, колкото топки сме направили от тестото.
Вземаме едно топче и започваме да го теглим с ръце, както за мекици. Като тестото се изтъни, го слагаме на масата и продължаваме да го издърпваме по краищата, докато се изтъни съвсем. Не е беда, ако някъде се скъса.

Така разтеглената кора я наръсваме с мазнина, вземаме едно парче сирене и го натрошаваме върху кората. Сгъваме външните краища на кората към средата, да стане като плик. Слагаме сгънатата кора настрани.

Второто топче тесто разтегляме по същия начин, наръсваме го с мазнина и сирене. Вземаме предишната сгъната кора, слагаме я в средата на разтеглената (подгънатите краища отдолу) и я загъваме в нея. Преместваме я встрани.

По същия начин продължаваме и със следващите кори, до изчерпване на топчетата от тесто. Накрая трябва да сме получили едно голямо „шкембе“, приличащо на топка.

След това „шкембето“ сплескваме и разстиламе с ръце в кръгла намазнена тавичка. Правим дупчица в средата и отгоре изсипваме останалата мазнина.

Печем около 50-60 минути във фурна на 220 градуса.

Изваждаме и напръскваме с малко водичка. Загъваме в кърпа и оставя за около 1 час да изстине или както е казано в приказките „да обиколи нивата“.

Изстиналия тутманик късаме с ръце и ядем с кисело мляко.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


Facebook коментари

Вижте още ...