Talkuvam.bg

Овче сирене

Овче сирене

От: Нели Цанева


Необходими продукти:

За 3 кг. сирене:
*мерки и количества

Начин на приготвяне:

Загряваме млякото до 74-80 градуса и след това охлаждаме до 34-36 градуса. Прибавяме разбърканите 10 с. л. кисело мляко и 50 капки мая за сирене. Завиваме добре в одеяло и оставяме така за около 1 час и 30 минути. Млякото е подсирено, когато се уплътни и започне да се отделя от съда.

Нарязваме на парчета (безразборно) и внимателно се изсипваме в цедак (тензух). Оставяме да се поизцеди за около 1 час. След това поставяме в съд с възможност за изцеждане, притискаме отгоре с тежест и оставяме за още 3-4 часа.

Махаме цедака и нарязваме сиренето на парчета с големина по желание. Посоляваме от двете страни с едра сол и оставяме да отлежи 2 дни, като през това време периодично обръщаме.

От доотцедилата се вече солена суроватка приготвяме саламурата, като при необходимост добавяме от първоначалната суроватка. Завираме течността. Отделяме хубавата извара. Кум суроватката добавяме толкова сол, че когато поставим вътре прясно яйце, то да се показва отгоре, колкото 5 стотинки.

Нареждаме сиренето плътно в подходящ съд и заливаме със саламурата. Отгоре поставяме тензух и притискаме, за да не изплува сиренето. Прибираме на хладно място за 45 дни, за да узрее.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още ...