Talkuvam.bg

Домашен ябълков оцет по стара рецепта

Домашен ябълков оцет по стара рецепта

От: Рецептите на Баба – Вкусът от детството


Необходими продукти:

  • ябълки (почистени, на парчета);
  • вода (преварена);
  • оцетна гъба или оцет по желание;
  • царевични зърна по желание
  • захар или мед по желание.
Необходими материали:
  • буркани (съизмерими с количеството ябълки);
  • марля и цедка (неметална).
*мерки и количества

Начин на приготвяне:

Напълваме буркани с парчета ябълки, доливаме и покриваме с 3-4 см. вода. Всичко това не трябва да напъвала буркана до горе, а трябва да остане свободно място. Затваряме с капачка, но не плътно, за да може да излиза въздуха или покриваме с тензух.

Оставяме на топло и тъмно място да ферментират и периодично разбъркваме. Готови са, когато плодът падне на дъното (около 1 м.).

Прецеждаме течността с неметална цедка и марля и оставяме по същия начин да ферментира втори път (за около 6 месец). След това имаме готов оцет, който прецеждаме.

За да ускорим процеса при първата ферментация, може да добавим и малко захар или мед (на 3-литров буркан: 2-3 с. л. захар или 1-2 мед). Ние не прибавяме нищо.

При втората ферментация (за да ускорим процеса) може да добавим и малко стар ябълков оцет (около 30 мл. на 3-литров буркан) или стара оцетна гъба (както тук). Може да пуснем и няколко зрънца царевица.

Дори да не сме поставили нищо допълнително освен ябълки и вода,  при втората ферментация се образува оцетна гъба. Отделяме я, поставяме я в бурканче и съхраняваме в хладилника, за да я използваме за следващия домашен оцет.

Това лесен за притвяне домашен ябълков оцет, който има много ценни качества.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още ...