Talkuvam.bg

Домашен ябълков оцет по стара рецепта

Домашен ябълков оцет по стара рецепта

От: Рецептите на Баба – Вкусът от детството


Необходими продукти:

  • ябълки (почистени, на парчета);
  • вода (преварена);
  • оцетна гъба или оцет по желание;
  • царевични зърна по желание
  • захар или мед по желание.
Необходими материали:
  • буркани (съизмерими с количеството ябълки);
  • марля и цедка (неметална).
*мерки и количества

Начин на приготвяне:

Напълваме буркани с парчета ябълки, доливаме и покриваме с 3-4 см. вода. Всичко това не трябва да напъвала буркана до горе, а трябва да остане свободно място. Затваряме с капачка, но не плътно, за да може да излиза въздуха или покриваме с тензух.

Оставяме на топло и тъмно място да ферментират и периодично разбъркваме. Готови са, когато плодът падне на дъното (около 1 м.).

Прецеждаме течността с неметална цедка и марля и оставяме по същия начин да ферментира втори път (за около 6 месец). След това имаме готов оцет, който прецеждаме.

За да ускорим процеса при първата ферментация, може да добавим и малко захар или мед (на 3-литров буркан: 2-3 с. л. захар или 1-2 мед). Ние не прибавяме нищо.

При втората ферментация (за да ускорим процеса) може да добавим и малко стар ябълков оцет (около 30 мл. на 3-литров буркан) или стара оцетна гъба (както тук). Може да пуснем и няколко зрънца царевица.

Дори да не сме поставили нищо допълнително освен ябълки и вода,  при втората ферментация се образува оцетна гъба. Отделяме я, поставяме я в бурканче и съхраняваме в хладилника, за да я използваме за следващия домашен оцет.

Това лесен за притвяне домашен ябълков оцет, който има много ценни качества.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


Facebook коментари

Вижте още ...