Talkuvam.bg

Домашна пастърма (лесна и вкусна)

Домашна пастърма (лесна и вкусна)

От: Рецептите на Баба – Вкусът от детството


Необходими продукти:

*мерки и количества

Начин на приготвяне:

Първо осоляваме месото. Това може да стане по два начина: сухо и мокро.

При сухото осоляване месото поставяме в съд, чието дъно сме покрили с 1 пръст сол и покриваме също с толкова сол. След това оставяме да престои поне 2 денонощия.

При мокрото осоляване (както тук) смесваме вода със сол – 100 гр. сол на 1 л. вода, разбъркваме и варим 5-6 минути. Когато изстине, изсипваме в съд, в който сме сложили месото. Водата трябва да покрие месото. Оставяме да престои около 2-3 денонощия.

След това обезсоляваме, като поставяме месото в съд с чиста, преварена и изстинала вода. Оставяме така за около 8-10 часа.

Изваждаме, измиваме и отцеждаме под наклон за около 3-4 часа. След това овалваме плътно в смес от подправки по избор. Най-разпространената смес е от чубрица и червен пипер. Тук добавяме още и черен и лют червен пипер. По желание може да се прибави чесън (стрит или на прах), самардала, сминдух и други подправки по избор и вкус.

Промушваме с дебела връв, провисваме и сушим на хладно, сухо и проветриво място минимум 2 седмици (тук 1 месец). След това съхраняваме в хладилника.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още ...