Talkuvam.bg

Ябълков оцет по изпитана стара рецепта

Ябълков оцет по изпитана стара рецепта

От: Рецептите на Баба – Вкусът от детството


Необходими продукти:

  • ябълки;
  • изворна вода;
  • оцетна гъба или оцет по желание;
  • захар (според сладостта на ябълките).
*мерки и количества

Начин на приготвяне:

Почистваме ябълките от семенната част. Избираме само здравите части, не трябва да има гнилости. След това ги смиламе заедно с кората.

Напълваме в неметални съдове. Ако ябълките са с ниска захарност, добавяме малко захар или мед. По желание може да добавим и изворна вода. Не пълним съдовете до горе, за да има място за „кипването“ при ферментацията. Може да притиснем плодовата смес с нещо тежко. Покриваме съдовете с тензух или с капачки, които не затягаме (за да излизат газовете при ферментацията).

Оставяме на топло и изчакваме ябълките да ферментират. През това време периодично разбъркваме. Готови са, когато плодът падне на дъното (около 1 месец).

След първата ферментация прецеждаме течността с неметална цедка и марля и оставяме да ферментира втори път (за около 6 м.). След това имаме готов ябълков оцет, който отново прецеждаме.

За да ускорим ферментациите, може да добавим захар (7-9 с. л. на 10-литров съд) и/или оцетна гъба. Дори да нямаме оцетна гъба, сега по време на ферментацията, тя ще се образува. Може да я отделим и съхраним в бурканче, което да приберем в хладилника за следващата година.

По желание може да не смиламе ябълките, а само да ги нарежем на парчета. Тогава тябва да добавим и вода.

(Оцет от от смлени ябълки. Оцет от нарязани ябълки.)

Така приготвен, оцетът има много ценни качества и е много полезен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още ...