Talkuvam.bg

Вино и оцет от шипки

Вино и оцет от шипки

От: Рецептите на Баба – Вкусът от детството


Необходими продукти:

  • шипки (намачкани);
  • вода (преварена);
  • захар (шипка : захар – 1:1);
  • по 1 ч. л. лимонтузу на 1 л. вода.
Необходими материали:
  • буркани (съизмерими с количеството шипки);
  • марля и цедка (неметална).
*мерки и количества

Начин на приготвяне:

Намачкваме леко шипките, за да се пукнат. Напълваме в 1/3 от буркани (туба) със шипки. Измерваме ги и добавяме същото тегло захар. След това доливаме с преварена вода, но не до горе. Прибавяме и по 1 ч. л. лимонтузу на всеки 1 л. вода. Покриваме с тензух или затваряме с капачка, но не плътно, за да може да излиза въздуха.

Оставяме буркана на топло и тъмно място и периодично разбъркваме. Готови са, когато плодът падне на дъното (около 21 дни – 1 месец). Напитката може да се пие и по време на ферментация. Има леко тръпчив вкус.

Прецеждаме виното с неметална цедка и марля. Съхраняваме го на хладно място. Има тряйност до 3 месеца.

За да получим оцет, оставяме по същия начин да ферментира втори път (за около 6 месеца). След това имаме готов шипков оцет, който прецеждаме.

При втората ферментация (за да ускорим процеса) може да добавим и малко стар оцет (около 30 мл. на 3-литров буркан) или стара оцетна гъба. Може да пуснем и няколко зрънца царевица. Ние добавяме само оцетна гъба от миналата година.

Дори да не сме поставили нищо допълнително освен ябълки и вода, при втората ферментация се образува оцетна гъба. Отделяме я, поставяме я в бурканче и съхраняваме в хладилника, за да я използваме за следващия домашен оцет.

Това вино и оцет имат много ценни качества.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


Facebook коментари

Вижте още ...