Talkuvam.bg

Трахана (тархана, трана)

Трахана (тархана)

От: Рецептите на Баба – Вкусът от детството


Необходими продукти:

 • 1 кг. червени чушки (може и зелени);
 • 1 кг. домати;
 • 1-2 ябълки;
 • 5-6 глави лук;
 • 500 гр. нахут (накиснат);
 • 4 с. л. сол;
 • 0,500 кг. моркови;
 • 1 ч. ч. стара трахана (0,500 кг. кисело мляко; 2 кубчета мая);
 • 3-4 люти чушки;
 • черен пипер;
 • тиква по желание;
 • плодове по желание и по избор;
 • подправки по избор;
 • мента;
 • магданоз;
 • около 5 кг. брашно за твърдо тесто (може и много меко);
*мерки и количества

Какво е траханата:

Траханата (тарханата) е една от любимите, полезните и витаминозни храни, които хората приготвят от много години назад.

Траханата представлява сбор от зеленчуци, плодове и подправки, които се сваряват до омекване, смесват с брашно и оставят да ферментират (втасат). За ускоряване на процеса на ферментация се използва по избор квас от стара трахана, кисело мляко, а през последните години – мая.

Омесеното тесто се разделя, изсушава, натрошава, рендосва (смила) и суши. Траханата се съхранява в платнени или хартиени торби на сухо и проветриво място. Може да се съхрани и в стъклени буркани. За по-скорошна употреба, може да се остави и неизсъхнала и да се прибере в хладилника.

Консумира се като кашичка – малко трахана се вари във вода за 10 минути, залива се със запържен червен пипер и се поднася с препечен хляб. Може да се овкуси и допълнително с подправки.

Начин на приготвяне:

Посочената рецепта е примерна и всеки може да я промени според вкуса си и наличността на плодовете и зеленчуците.

Зеленчуците и плодовете се нарязват на парчета, поставят се в подходяща тенджера (тава), покриват се с вода, варят до омекване и се оставят да изстинат. Добавят се подправките и заедно се намачкват и прекарват през сито или в днешни времена се смилат.

Към сместа се добавя квас от стара трахана, мая или кисело мляко, за да ускорят процеса на ферментацията (втасване).

Кваса от старата трахана се приготвя предварително, като се започва 1 седмица по-рано.  Взима се около 1 ч. ч. трахана от предната година, залива се с около 1 ч. ч. хладка изворна вода, добавят се 1-2 с. л. захар, разбърква се, покрива се с марля и се оставя на стайна температура за 1 ден. След това всеки ден се добавят по 2-3 с. л. брашно и 2-3 с. л. вода. След 1 седмица трябва квасът да е готов.

Вместо квас може да се използва мая, която се активира, като се разтваря в подсладена и леко затоплена вода, добавят се 2-3 с. л. брашно и сместа се остави да шупне.

Третият вариант е с кисело мляко, което се добавя без предварителна подготовка. (Тази трахана ние сме приготвили с кисело мляко.)

След добавянето на ускорителите, към сместа по малко се прибавя брашно и се омесва тесто. И тук има избор – може да се избере неговата гъстота и твърдост. В по-рядкото и меко тесто има по-малко брашно, но времето за сушене е по-дълго.

Може да не се добавя квас, мая или кисело мляко, но процесът на втасване е по-дълъг.

След това омесеното тесто се покрива и оставя да престои на стайна температура за около 10 дни, като всеки ден се премесва.

Рядкото тесто направо се разделя, а твърдо, се разточва и след това накъсва на малки парчета. Парчетата се поставят върху хартия и се сушат на проветриво и сенчесто място (може и във фурната на 50 градуса и вентилатор). След това се натрошават, настъргват или смилат. Съхраняват се на сухо и проветриво място в платнени или хартиени торби или в стъклени бурканчета.

За по-скорошна употреба, може да се отдели малко от тестото (да не се суши), да се напълни в буркани и да се прибере в хладилника.

Начин на консумация:

Взима се малко от траханата, разтваря се във вода и се вари около 10 минути. Получава се гъста кашичка. Трябва да се предвиди, че от брашното сместа се сгъстява допълнително при варене.

Кашичката се залива с червен пипер, препържен в малко мазнина. След това към нея може да се добави малко сирене, сух или препечен хляб и подправки по избор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още ...