Talkuvam.bg

Сладко от вишни (череши)

Сладко от вишни (череши)

От: Рецептите на Баба – Вкусът от детството


Необходими продукти:

  • 1 кг. вишни (череши, без костилките);
  • 1 кг. захар;
  • 1/2 ч. ч. вода;
  • 1 ч. л. лимонена киселина (винена киселина);
  • листенца индрише.
*мерки и количества

Начин на приготвяне:

Обикновено съотношението на количествата на вишните (черешите) и захарта е 1:1, но всеки може да го промени според вкуса си и сладостта на плодовете. На всеки един килограм захар добавяме по 1 ч. л. лимонтузу. А водата добавяме, за да не загори сместа в началото. Ако предварително поръсим плодовете със захарта, се отделя сок и тогава може да не добавяме вода.

В тенджера или друг подходящ съд смесваме плодовете, захарта и водата и ги варим на тих огън, като периодично ги разбъркаме (може да отделим пяната). Когато сладкото достигне до желаната гъстота, прибавяме лимонтузуто, разбъркваме и след 3-4 минути го сваляме от огъня. (Може вместо на котлона да поставим всичко в тава и да приготвим сладкото във фурната.)

Сладкото още топло напълваме в сухи и леко затоплени буркани, в които за аромат може да добавим по листенце индрише. Затваряме ги с капачки, обръщаме ги и ги оставяме да престоят така, докато изстинат. Ако напълним бурканите с изстинало сладко, след като ги затворим с капачки, ги варим около 3-4 минути.

Съхраняваме сладкото в сухо и хладно помещение.

По същия начин може да приготвяме сладкото от кайсии, праскови, ягоди, круши и други плодове, като променяме количеството на захарта според захарността им и вкуса си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още ...