Talkuvam.bg

Кисело зеле в бидон (стара рецепта)

Кисело зеле в бидон (стара рецепта)

От: Рецептите на Баба – Вкусът от детството


Необходими продукти:

За саламурата:
  • вода (изворна, преварена);
  • сол (на всеки 10 л. вода – по 400 гр. сол).
*мерки и количества

Начин на приготвяне:

Киселото зеле приготвяме късно през есента, около Димитровден (26 октомври), след захладняване на времето, но преди започването на големите студове. Ако го приготвим по-рано, ферментацията ще протече бързо и ще трябва да го консумираме за по-кратко време. Ако се забавим и започнат студовете, ферментацията също ще се забави.

Трябва да изберем само здрави зелки, по които няма гнилости. Отделяме горните листа, почистваме и измиваме зелките и правим на всяка по две дълбоки резки (на кръст) откъм кочана. След това напълваме зелките в бидона с кочаните нагоре.

Наливаме в бидона саламура. Нея приготвяме, като разтваряме по 400 гр. сол на всеки 10 л. вода  (1 л. вода – 40 гр. сол)). Притискаме зелето с тежест, за да останат зелките под саламурата. Накрая затваряме бидона с капак.

След няколко дни може да добавим 1 цветна зелка за цвят.

През следващите 10 дни трябва да претакваме течността всеки ден. След тези дни, претакваме периодично.

Може да претакаме по следните два начина:

  1. Наливаме вода от кранчето, което се намира в долната част на бидона и след това я изсипваме отгоре.
  2. Вкараме в бидона единия край на тънък маркуч и той трябва да достигне дъното на бидона. Другия край оставяме извън бидона. След това през външния му край всмукваме въздуха, който се намира в маркуча и спираме, когато потече течността през него. Тази течност напълваме в съдове (тенджери) и веднага ги изсипваме обратно в бидона. Повтаряме това няколко пъти.

Когато зелето стане кисело, прибавяме в бидона синап (10 гр. синап на 50-60 литров бидон). Вместо синап, може да добавим парче хрян.

Бидона с кисело зеле съхраняваме на хладно място. Така издържа до затоплянето на времето през пролетта.

След това, ако имаме още зеле: 1) може да го приберем в хладилника или 2) да го напълним в буркани, заедно със саламурата, да ги затворим с капачки и да ги варим няколко минути (колкото за капачката).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още ...