Talkuvam.bg

Кисело зеле за зимата

Кисело зеле за зимата

От: Рецептите на Баба – Вкусът от детството


Необходими продукти:

  • цели зелки;
  • малко цветно зеле;
  • синап (парче хрян).
За саламурата:
  • сол (на всеки 10 л. вода – по 400 гр. сол);
  • вода (изворна или преварена).
*мерки и количества

Начин на приготвяне:

Киселото зеле приготвяме когато времето захладнее (късно през есента). Обикновено това са дните около и малко след Димитровден (26 октомври). Важно е също да не са започнали големите студове.

Избираме здрави зелки, без гнилости. Отделяме горните листа, почистваме зелките и ги измиваме. На всяка зелка от страната на кочана правим по два дълбоки разреза на кръст.

Напълваме зелките плътно в бидона, с кочаните нагоре.  В бидона наливаме саламура до горе.

Приготвяме саламурата, като разтваряме по 400 гр. сол на всеки 10 л. вода  (1 л. вода – 40 гр. сол или казано още 4 %-тен разтвор на сол)).

Притискаме зелето с тежест и затваряме бидона с капак. След няколко дни може да добавим 1 цветна зелка за цвят.

През следващите 10 дни е много важно да претакваме течността всеки ден. След тези дни, претакваме периодично.

По желание претакаме по следните два начина: 1) Наливаме вода от кранчето, което се намира в долната част на бидона и веднага я изсипваме отгоре или 2) В бидона вкарваме единия край на тънък маркуч (трябва да достигне дъното на бидона.) Другия край оставяме извън бидона и през външния му край всмукваме въздуха, който се намира в него. Спираме, когато потече течността през него.  Напълваме течността в подходящ съд (тенджера) и веднага я изсипваме обратно в бидона. Повтаряме това няколко пъти.

Когато зелето стане кисело, добавяме в бидона синап ( за 50-60 литров бидон – 10 гр. синап). Синапа може да заменим с парче хрян.

Бидона с кисело зеле съхраняваме на хладно място. Така издържа до затоплянето на времето през пролетта.

След това, ако е останало още зеле може да го приберем в хладилника или да го напълним в буркани, да добавим малко от саламурата, да ги затворим с капачки и да ги варим няколко минути  и ще имаме кисело зеле до новата партида.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още ...