Talkuvam.bg

Пестил, обикновен мармалад и в калъп

Пестил, обикновен мармалад и в калъп

От: Рецептите на Баба – Вкусът от детството


Необходими продукти:

  • плодове (сини сливи, ябълки, смокини; по избор; смес);
  • захар (според сладостта на плода);
  • около 1 ½ ч. ч. вода;
  • по 20-30 гр. пектин за 1 кг. плод (по желание).
*мерки и количества

Начин на приготвяне:

Почистваме плодовете (отделяме костилки и семеенни части) и ги нарязваме. Засипваме ги със захар. Количеството на захарта зависи от сладостта на плодовете. Едно време за пестила не са добавяли захар, бил е съвсем натурален продукт.

Оставяме да престоят 12 часа, за да отпуснат сока си.

Ако отделеният сок е малко, добавяме вода (за да не загори). Варим плодовете, докато омекнат. Сваляме ги от огъня и ги смиламе или пасираме. Някога са ги претривали през решетка или едро сито.

Връщаме кашата на котлон (фурната). По желание може да добавим пектин за по-лесно сгъстяване. Варим, докато мармаладът  се сгъсти, като периодично го разбъркваме.

Сваляме мармалада от огъня.

За обикновения мармалад: насипваме мармалада в сухи буркани, затваряме ги с капачки и 1) ако е още топъл, само обръщаме бурканите и ги оставяме така, докато изстинат; 2) ако мармаладът е изстинал, ги варим 2-3 минути (само за капачката).

За пестила: Гъстото пюре изсипваме в плоски съдове (покрити с хартия за печене. Някога сушенето е ставало на проветриво и слънчево място. Сега го сушим във фурната на 80-90 градуса (с вентилатор).

Пестилът е готов, когато стане еластичен и може да се повдига без да му се нарушава целостта.

Готовият пестил навиваме на рула и съхраняваме на хладно и проветриво място.

Пестилът нашите баби и дядовци  са приготвяли в пика на зреенето на плодовете и така са си осигурявали вкусна и полезна храна през зимата.

За мармалада в калъп: Сместа, която сваляме от огъня, трябва да е по-гъста, трябва да може да се загребва на пластове и да не се разтича, а да пада. Веднага го насипваме в намазнени малки или по-големи форми (може да са застлани с хартия за печене) и го оставяме да стегне.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още ...