Talkuvam.bg

Червен пипер

Червен пипер

Червеният пипер е подправка, която се получава при смилането или счукването на сушени червени чушки или чушлета. Той е най-разпространената подправка на кулинариите по цял свят. Придава на ястията специфичния си сладникав аромат. Термичната му обработка трябва да бъде кратка и умерена, защото при висока температура вкусът му става горчив.

Червеният пипер бива два вида според вкуса си: лютив и сладък. А лютивият: слабо лютив червен, лют червен, силно лютив (чили). С него може да се подправят почти всички ястия. Използва се при приготвянето на постни и зеленчукови ястия. Перфектен е за пилешко, свинско и телешко, риба. Ценна съставка е и при направата на хлебни изделия. Пиперът се съчетава добре с босилек, джинджифил, риган, канела, черен пипер, кимион, копър, магданоз, чесън и лук. Той е неизменната подправка за приготвянето на вкусни деликатесни колбаси. Придава им характерен червеникав цвят. Придава на ястията специфичния си аромат.

Лютият червен пипер е задължителната билка, с която трябва да присъства вкъщи.

Много билкари смятат, че лютият червен пипер е най-използваната и разпространена билка, не само, защото действа благоприятно на цялата храносмилателна система, но и за сърцето и обмяната на веществата.

Тя е катализатор и засилва действието на други билки, които се поемат от организма ни заедно с нея. Има високото съдържание на витамини А и C, целият комплекс от витамини B, както и органичен калций и калий и затова е много полезен за сърцето. Смята се , че убива раковите клетки. Действа благотворно на храносмилателния тракт. Включва се в много рецепти за отслабване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още ...