Talkuvam.bg

Черен пипер

Черен пипер

Черният пипер е растение от семейство Пиперови. Използват се неговите плодове. Подправката се получава от ферментирали изсушени недоузрели червени плодчета на растението. Тя е една от най-широко разпространените подправки в света. Тя е и невероятен консервант.

Черният пипер се използва във всички пикантни ястия, употребява се както смлян, така и на зърна. Използва се за подправяне на месо, мляко, морска храна, яйца, зеленчуци, мляко, бобови култури, напитки и дори плодове. Обикновено се смила непосредствено преди подправяне на ястието. Добавя се в края на приготвяне на ястието, защото при по-дълга топлинна обработка губи аромата и вкусовите си качества.

Подходящ е за печене, пържене, задушаване, за приготвяне на ястието на пара. Най-подходящ обаче е за печене.

Важна съставка е от къри смесите. Използва се при приготвяна е на маринати, за птиче месо, в сос за тиквен пай, като подправка на пушената наденица, в ориенталската смес от пет подправки и още много други.

Черен пипер е богат на витамин C и е много силен антиоксидант. Употребата му намалява риска от появата на заболявания, свързани със стомаха и червата. Спомага за лечението на заболявания причинени от бактерии. Облекчи състояния като диария, запек, колики. Смята се, че е естествен антибиотик.

Черният пипер е стар и изпитан метод за облекчаване и лекуване на болното гърло и кашлицата, възникнали в следствие на настинка или грип. Подправката често е добавяна в лековити домашни напитки, чайове, супи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още ...