Talkuvam.bg

Сусам

Сусам

Сусамът е едногодишно тревисто растение. Има 12 вида сусам. Родина му е Африка, но се среща и в Средиземноморието, Индия, Китай, Пакистан, в южните райони на България.

Семената се използват за храна, в хранително-вкусовата, медицинската промишленост, в сладкарството и др. Преди употреба сусамовите семена обикновено се препичат. Поръсват се върху хлябове, сладкиши, както и мака, с него се приготвя тахан-халва.

Има два основни вида сусам – бял и черен. И двата вида се използват в азиатската кухня, главно за панировка и подправяне на салати и рибни ястия.

Сусамовото масло се използва във фармацевтичната практика като разтворител на витамини и други препарати.

Като билка се използва от хора, страдащи от остеопороза, анемия, със сърдечно-съдови проблеми, бременни и кърмещи жени, жени в менопаузата, оказва благотворно влияние на косата, ноктите, костите, подобрява зрението и слуха. Подходяща храна е за спортисти, ученици и студенти, хора със силно активно ежедневие, подложени на стрес.

Подходящ е при неврологични заболявания, депресии, неврози, сърдечно-съдови заболявания, подобрява имунната система и метаболизма в организма.

Сусамовото мляко може да замести кравето мляко при хора с непоносимост към лактозата.

Коментари

Вижте още ...