Talkuvam.bg

Сминдух

Сминдух

Сминдухът или чимен e едногодишно растение от семейство Бобови. Произлиза от земите около Средиземно море, но се среща и в Китай, Индия и Северна Африка.

Семената му са използвани като подправка и лечебно растение от египтяни, гърци и римляни. Египетските воини са го ползвали като напитка преди битка. Ароматните семена имат горчив вкус.

Изсушената и стрита ароматна подправка, която в този вид е една от основните съставки в традиционната българска смес от подправки шарена сол. В много страни чименът се използва за кайзероване на месо (например, за направата на кайзер пастърма).

Като билка се използва при настинки, кашлица, за понижаване на температурата и като отхрачващо средство, при кашлица. Сминдух съдържа голямо количество антиоксиданти, благодарение на което има положително въздействие върху кръвоносните съдове, укрепва стените, нормализира кръвното налягане. Използва се за лечение на анемия и повишаване на нивото на хемоглобин в кръвта.

Сминдух добре действа и върху храносмилателната система. Сминдух се използват като средство пречистване на организма от токсини.

Сминдух е истински природен афродизиак.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още ...