Talkuvam.bg

Мента

Мента

Ментата е род многогодишни тревисти растения от семейство Устноцветни.

Използва се прясна или сушена надземната част на растението, и по-точно листата, в които се съдържат етерични масла с главна съставна част ментол.

Ментата се използва широко и в кулинарията. Придава аромат на плодови салати, особено с ягоди, конфитюри, кремове, безалкохолни напитки и сладоледи. Много интересна е комбинацията ѝ с шоколад или с алкохолен коктейл.

Тя се употребява самостоятелно или в съчетание с други ароматни треви, когато се приготвя грах, бакла, пресни зеленчуци, домати, краставици. Използва се в ястия с агнешко месо, заек, телешко, плънки за месо или зеленчуци, с морски дарове, риба, яйца, прясно овче сирене, кисело мляко. Но внимание, не прекалявайте с количеството.

Ментата е подходяща билка за лечение при виене на свят, безсъние, главоболие, депресия, епилепсия. Отварата от листа се прилага при нервна възбуда, при възпаление на венците и зъбобол. Ефикасни са и гаргарите с мента. Тя помага и за премахването на лошия дъх в устата.

При мигрени, простуда, кашлица, възпаления на синусите, умора, шок, нервно напрежение са прилагат инхалации с ментово масло. Масажът с ментово масло е ефективен при нарушения в менструалния цикъл. От мента се правят и компреси при кожни обриви, натъртвания и циреи.

Коментари

Вижте още ...