Talkuvam.bg

Ванилия

Ванилия

Ванилията е род орхидея. Името и идва от испанската дума vainilla – ножница на малка сабя.

Ваниловата есенция се добива подобно на направата на кафето, чрез филтрация през алкохол и вода на натрошените зърна. Има много силен аромат. Намира приложение в кулинарията, сладкарската и хранителната промишленост. Ароматизират се кремове, сладкиши, ликьори и други.

Ванилията е силен антиоксидант, афродизиак и антидепресант. Помага  при сваляне на температурата,  успокоява и регулира функцията на дихателната, храносмилателната, кръвоносната и нервната система. Намалява напрежението, стреса, действа добре при алергии и анемия.

Ванилията със своите антибактериални свойства помага при лечението на акне. Забавя стареенето на кожата, лекува изгаряния. Смесена с др. съставки прави косата здрава, копринено мека, бляскава, гладка и подобрява значително растежа и. Екстрактът от ванилия помага при борбата с наднорменото тегло, намалява чувството за глад.

Ванилията действа върху храносмилателната система, като засилва отделянето на жлъчни сокове и подобрява метаболизма. В малко вода се поставят няколко семенца от ванилия, отцежда се и водата се използва като лекарство при повръщане и разстроен стомах.

Доказано е, че ванилията усилва сексуалното желание като повишава нивата на тестостерон при мъжете.

Сладкото ухание на ванилия отблъсква досадните комари и насекоми. Смесете 1 с. л. екстракт от ванилия в 1 ч. ч. вода и се намажете или напръскайте с помощта на пулверизатор и така ще се предпазвате от комари, мухи и дори кърлежи!

Разтворете няколко капки етерично масло от ванилия в 2 ч. ч. вода, сипете течността в пулверизатор и я използвайте да внесете в дома си приятно ухание по всяко време. Ако поставите малко от течността в микровълновата печка неприятната миризма  ще изчезне. С навлажнени с ваниловата течност кърпи може да избъришите хладилника и той ще замирише приятно.

Ако боядисвате в къщи, добавете няколко капки ванилия и освежете пространството.

Ванилията се използва успешно и при направата на парфюми, както и във фармацията за коригиране мириса на някои лечебни средства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още ...