Talkuvam.bg

Смокинови листа

Смокинови листа

Обикновената смокиня (Ficus carica) е дърво или храст с широко разпространение. Лесно се отглежда, защото е лесно адаптивно към различни условия, издържа на горещини и вирее и при бедни почви.

Смокиновото дърво няма цвят и затова китайците наричат смокинята „плод без цвят“. Плодът на смокинята се развива от съцветие, което е съставено от множество цветове, които не се виждат, но побират 2 хил. цвята. Съцветията са 2 вида: женските – фиги и мъжки – каприфиги.  Първите дават познатия плод, който ядем, а вторите са „мъжките смокини“, от които в края на май, преди да омекнат, се прави вкусното сладко от зелени смокини.

Използват се, както плодът, така и листата на смокинята.

Отварата (настойка и чай) от листа от смокиня намалява високите нива на кръвна захар и това ги прави подходящо средство за лечение на диабет. Понижава нивата и на опасните триглицериди, които влияят за образуване на лошия холестерол в кръвта. Нормализира високото кръвно налягане благодарение на богатото си съдържание на калций, калий, както и антиоксиданти.

Народната медицина ги препоръчва при лечението на бронхит, астма, болни бъбреци и проблеми в пикочна система, чревния тракт. Използват се при лечението на колит  и дизентерия. При гастрит и язва се препоръчва яденето на сурови листа от смокиня.

С листата на смокинята се премахват циреи, кокоши трън, компрес от отварата премахва подкожни пъпки и лекува рани от изгаряния.

Листата на смокинята са богати на фибри и за отслабване могат да се ядат като се попарят с вряла вода.

Във фармацията се използват в състава на мехлеми против псориазис, оплешивяване и витилиго. Препоръчва се покриването на засегнатите места с измити прясно откъснати смокинови листа.

Млечният сок, който отделят листата от смокиня премахва татуировки.

Всеки може сам да си осигури от листата. Те се събират от юни до октомври. Отрязват се с нож, не се късат и се използват ръкавици, заради млечния сок. Сушат се на открито и се обръщат 2-3 пъти на ден. По време на сушене листата не бива да се мокрят, затова се сушат под навес.

Чаят от смокинови листа се прави като няколко смокинови листа се измиват добре и се варят в 1 л. вода за 15 минути, оставят се да прстоят около 2-3 часа и се прецеждат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


Facebook коментари

Вижте още ...