Talkuvam.bg

Хрян

Хрян

Хрянът е многогодишно растение от семейство Кръстоцветни, от което е и синапът и различните видове зеле. Растението в наши дни се отглежда по целия свят. Употребява се коренът, който е горчив но почти няма аромат. Хрянът се използва като зеленчук, подправка и билка. Той възбужда апетита и подобрява храносмилането. Дозата за 1 порция е щипка от него.

При варене ароматът на хряна се загубва и затова той трябва да се прибавя в ястията накрая. Понякога той служи като основен зеленчук за приготвяне на супи и ястия с тлъсто месо. За намаляване на парливостта му се смесва със сметана, пюре от ябълки, майонеза и др.

Хрянът подобрява вкуса и действа консервиращо на туршии и зеленчукови салати. С него се подправя майонеза за варена риба, варено телешко, варени свински крачета и печено месо за студено сервиране.

Използва се като консервант при приготвяне на крушовица, грозденица и др. В народната медицина се използват неговите свойства като: апетитовъзбуждащо, жлъчегонно, подобряващо храносмилането, антиревматично, противомикробно, диуретично.

Експериментално е доказано, че свежите корени на хряна понижават нивото на глюкозата в кръвта и подобряват протичането на експериментален диабет. Наличието на антибиотика арморацин придава противомикробно действие на корените. Има дразнещо действие , което се свързва с гликозида синигрин и затова не се препоръчват големи дози, а лечението трябва да става под лекарско наблюдение. [Виж повече]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още ...