Хвойна

Хвойна

Хвойната са род иглостни дървета и храсти от семейство на Кипариса. Разпространено е в Северна Европа. Неговите бодливи клони с листа, които не падат, са покрити с множество месести плодчета. Те се берат в края на лятото, приличат на грахови зърна и са сини на цвят. Намачкани, плодчетата излъчват мек и леко смолист аромат, а вкусът наподобява този на пипера. Цялото растение е много ароматно, затова клоните на хвойната служат за опушване на сьомга и шунка.

Плодовете на хвойната могат се добавят в ястие с кисело зеле, с дивеч, тъй като те благоприятстват храносмилането и имат диуретични свойства. Влиза в състава на маринатите. Използват се при готвене на кюфтета от месо и задушени ястия.

Във Франция от нея се приготвя марков алкохол, което се пие силно охладен.

Хвойната пречиства и стимулира организма, като оказва ефект най-вече върху дихателната, отделителната, храносмилателната и нервната системи. Хвойната действа антисептично в уринарния тракт.

Антисептичните и антибактериални свойства на хвойната помагат при лечение на различни възпаления. Хвойната е ефективна при лечението на инфекции на дихателните пътища, хроничен бронхит и катар на белите дробове, като бързото й действие води до премахване на гъстите секрети от белите дробове.

Чаят от хвойна ускорява метаболизма и помага за справяне с излишните килограми.

Кликнете тук и заповядайте в групата ни
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*