Сол

Сол

Соленото е един от петте основни вкуса: солено, сладко, лютиво, горчиво и кисело.

Солта се използва във всички национални кухни по света. Тя присъства в над 1500 вида гозби, а за местни, рибни и тестени изделия е задължителна.

Придава на храната по-добър вкус и спомага за редица жизнени процеси в организма. Допринася за правилното храносмилане, регулира и балансира хидратацията на организма, грижи се за киселинно-алкалния баланс.

Видове сол:

Морска сол

Естествената морска сол е най-полезна за човека. Нейният състав е най-близък до кръвната плазма. Морската сол съдържа всички необходими химически елементи (64 на брой): мед, калий, натрий, калций, магнезий, фосфор, желязо, манган, цинк, хром, селен, сяра, силиций, бром, йод и др. Подходяща е за овкусяване на месо, риба и тестени изделия. Богата е на йод. Използвайте я умерено и я редувайте с някой от другите видове сол.

Готварска сол

Допълнително се обработва и съдържа повече натриев хлорид от морската сол. В нея се съдържат много малки количества йод, затова е важно да се редува с други видове сол.

Кашерна сол

Добива се от морето и от земята. Нарича се така, защото според еврейските традиции и обичаи се използва за готвене на месо. Разтваря се лесно и се усвоява бързо от организма.

Сива келтска сол

Богата е на минерали и затова е много полезна за здравето. Страхотна подправка е за тлъсти меса и печени зеленчуци.

Сол на люспи

Има по-различна структура и е с по-ниско съдържание минерали от другите соли. Използва се предимно за овкусяване на салати.

Сол фльор дьо сел

За разлика от сивата келтска сол, която се получава от дъното на езерата, намиращи се близо до морето, сол фльор дьо сел се събира от повърхността на водата. Традиционно се произвежда в Бретан. Препоръчва се за риба, свинско и зеленчуци. Някои специалисти смятат, че с нея можете да се замени изцяло готварската сол.

Хавайска морска сол

Тя е два вида: червена и черна.

Червената хавайска морска сол добива цвета си от вулканичната червена глина алаеа.

Черната хавайска морска сол получава цвета си от добавянето на специален въглен.

И двата продукта са богати на минерали и хранителни вещества. Можете да ги ползвате за овкусяване на свинско месо и морски дарове.

Пушена сол

Тя се опушва бавно върху определен вид дърва, за да добие специфичен вкус. Препоръчва се за подправяне на месо, зеленчуци и картофи печени на скара.

Сол с подправки

Сол с лимон е чудесна добавка към коктейли и зеленчуци на скара. Сол с трюфели е идеална подправка към червено месо. А сол с билки се комбинира перфектно с ризото и яйца.

Хималайска сол

Смята се за една от най-чистите, полезни и богати на минерали соли в света. Цветът й варира от бяло през розово до наситено червено. Тя може да се използва като подправка към абсолютно всякакви ястия и коктейли

Кликнете тук и заповядайте в групата ни
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*