Talkuvam.bg

Кориандър

Кориандър

Кориандърът е едногодишно тревисто растение, което от областта на Средиземноморието и Югозападна Европа.

Използва се широко като подправка в средиземноморската, индийската, латиноамериканската и близко- и далекоизточната кухня. Всички части на растението могат да се ядат, но пресните листа и сушените семена се използват най-често в кухнята.

Пресните листа са необходима съставка в много азиатски и мексикански сосове и зеленчукови пюрета. Поставя се в края на готвенето. Използва се за приготвянето на мексиканското гуакамоле. [Виж повече]

Натрошените семена имат лимонов вкус. Обикновено се сушат, но могат да се ядат и зелени. Смлените семена от кориандър са важна съставка на кърито, в марината за дивеч, в зеленчуци по гръцки.

В европейската кухня се използва за маринати в съчетание с дафинов лист, бахар и карамфил. При овнешко месо се използва за рецепти, при които се комбинира с лук, черен пипер, чесън, риган. Използва се при приготвянето на супи и салати, картофи, риба, панировка за риба, дивеч.

Кориандър е много ефикасен против махмурлук. Кориандърът премахва миризмата на алкохол. Смята се , че ако в края на пиенето се сдъвчат няколко зърна накиснати във вино премахват махмурлука на сутринта.

Използва се при старо месо, но не е препоръчително да се използва такова месо.

Многобройни са и неговите лечебни свойства. Антибактериалното му действие помага при лекуване на салмонела. Освен това помага при диабет, акне, усилва перисталтиката на червата, подпомага на дихателната система при простуда. Има охлаждащ ефект.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още ...