Talkuvam.bg

Шипка (Rosa canina)

Шипка (Rosa canina)

Обикновената шипка е вид диворастяща роза. Расте в различни разновидности из храсталаци и редки гори, край реки, по тревисти склонове и синури, по каменливи места, навсякъде в България както в равнините, така и в планините.

Използват се шипките, които се берат  при узряването им през септември-октомври. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 1000. Срокът на годност е:  за цели плодове – 1 г., млени – 6 месеца.

С богатото си съдържание на витамин С шипките подобряват окислително-редукционните процеси в клетките, уплътняват капилярите, действат диуретично.

Използват се при авитаминоза (скорбут) и хиповитаминоза (пролетна умора, състояние след тежко боледуване) и при много други болестни състояния, тъй като засилват защитните сили на организма, повишават жизнения тонус и работоспособността и активират обмяната на веществата. Прилагат се още при трескави състояния, кървене на венците, диария, жълтеница, хепатит и други чернодробни заболявания, обилни маточни кръвотечения и много други болести. Препоръчват се и като диуретично и противовъзпалително средство при бъбречни и сърдечно-съдови заболявания.

В българската народна медицина шипката се употребява при възпаление на простатата, захарен диабет, трудно уриниране, албумин, лошо храносмилане, атеросклероза, за ободряване, при червен вятър, коклюш, високо кръвно налягане, главоболие, безсъние. Отвара от семената, счукани или смлени, се пие при камъни в бъбреците, пикочния мехур и жлъчката. Венчевите листа се употребяват при маточни и други кръвоизливи, болки на стомаха и червата, диария, кръвохрачене. Корените се приемат при глисти, кръвохрачене, за улеснение на храносмилането. Плодът със семето се взема при тении.

Начин на употреба:

Използват се плодчетата – в прясно състояние или изсушени, почистени от семената под формата на „люспи“, които запазват витаминното си съдържание през цялата зима. Най-добре е да се консумират без преработка, за да не се намалява съдържанието на витамин С. Може да се използва и отвара (10 мин) от 1 супена лъжица шипки с 250 см3 вода, която се пие като чай (3 пъти дневно преди ядене). Външно приложение: За промивки при сълзене на очите, за жабурене при зъбобол и гаргара при гърлобол, при кървене на венците.

Употребява се и под формата на „шипково вино“ – 1/2 кг шипки с 4-5 л. вода и 1/2 кг захар се държат до печката, като често се разклащат. След една седмица течността се прецежда и се пие вместо вода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още ...