Talkuvam.bg

Копър (Anethum graveolens)

Копър (Anethum graveolens)

Копърът е едногодишно растение, което се среща в диворастящ и култивиран вид. Използва се като подправка и като билка.

За лечебни цели се използват зрелите плодове и цялата цъфтяща надземна част в свежо състояние.

Копърът има високо съдържание на витамин С, В1, В2, Е, РР, Р, каротин (провитамин А) и минерални соли на калия, калция, фосфора и желязото и фолиевата киселина (витамин В9). Известен е със своите антиоксидантни свойства.

Действа газогонно, успокоява нервна система, действа и като сънотворно. Има спазмолитично, пикочогонно и противоглистно действие.

Надземната част на растението има антибактериално действие, повишава съпротивителните сили на организма срещу заболявания.

Често се прилага при деца с ленив стомах, безапетитие, запек с колики, задръжка на газове, стимулира храносмилането, подобрява апетита, премахва коликите. Той е чудесно отхрачващо средство при бронхити и коклюш, при хронична коронарна недостатъчност. Използва се като профилактично средство срещу пристъпи на стенокардия, както и при спазми на гладката мускулатура на органите в коремната кухина.

В българската народна медицина плодът се използва при болести на жлъчката и далака, хълцане, за повишаване количеството на млякото у кърмачките, при кашлица. Плодът се употребява още при главоболие, като средство, укрепващо кръвоносните съдове, при камъни в бъбреците и пикочния мехур, при болезнено уриниране и газове.

Антимикробни свойства на семената от копъра  се борят с микробите, които причиняват лошия дъх в устата, особено след хранене. Антибактериалните и противовъзпалителни свойства успешно успокояват възпалените венци.

Ако сдъвчете след хранене 1 ч. л. семена от копър  ще подобрите своето храносмилане и ще се справите със стомашните болки и подуването на корема. Препоръчва се и пиенето на чай от копър, който помага за изчистване на излишните течности от организма, премахва токсините и намаляване риска от проблеми с пикочните пътища.

Копърът е отличен помощник в борбата със затлъстяването, тъй като потиска апетита и създава чувство на ситост, подпомага премахването на мазнините. За целта се препоръчва консумацията на изпечени и смлени семена от копър (1 ч. л.) с топла вода два пъти дневно.

Грудката (коренът) на копъра  премахва канцерогенните токсини от дебелото черво и това  понижава риска от развитие на рак.

Съдържанието на калий в копъра помага при намаляване на високото кръвно налягане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още ...