Talkuvam.bg

Евкалипт (Eucalyptus)

Евкалипт (Eucalyptus)

Евкалиптът е вечнозелено дърво. Младите му клонки са четириръбести. Листата са последователни, тясно ланцентни и сърповидно извити. Отглежда се в области със субтропичен климат из Средиземноморието, Кавказкото черноморско крайбрежие. Родината на евкалипта е Австралия.

Използват се листата и полученото от тях етерично масло. Евкалиптът има противовъзпалително (основно при възпаление на дихателните пътища), антисептично и съдосвиващо действие. Има още болкоуспокояващо, противоглистно, противопаразитно и отхрачващо действие (дължащо се на етеричното масло).

Прилага се при: заболявания на дихателните пътища и за инхалации, възпалителни заболявания на гърлото, трахеити, бронхити, абсцес и гангрена на белия дроб.

Външно приложение: За гаргара при болки в гърлото, жабурене при зъбобол, за бани при рани, абсцеси, язви по кожата. Етеричното масло се използва за инхалации при възпаление на дихателните пътища. За промиване на гнойни рани, абсцеси, флегмони, промивки. Листата на евкалипта се употребяват при задух, кашлица, грип, малария, настинка, обилна менструация, висока температура, пресипнал глас.

Маслото се използва при хрема, а смесено с други разтривки се прилага при простуда и ревматизъм.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


Facebook коментари

Вижте още ...