Talkuvam.bg

Глог -червен (Crataegus monogyna)

Глог -червен (Crataegus monogyna)

Расте из храсталаците и горите до 1500 м надморска височина в цяла България. Да не се бърка с черния глог! Разклонено дърво или храст до 5 м на височина. Употребяват се листата с цветовете, само цветовете , плодовете.

Глогът е много популярен в народната медицина за лечение на различни заболявания на сърдечно-съдовата система. Засилва енергията на сърдечните съкращения, а едновременно с това успокоява сърцето. Разширява кръвоносните съдове. Подобрява кръвоснабдяването на сърцето и мозъка, умерено снижава повишеното артериално налягане. Успокоява централната нервна система. Понижава холестероловото съдържание в кръвта. Поради тези си свойства се използва за лечение на сърдечно-съдови заболявания – леко форми на хипертония, сърдечни неврози, гръдна жаба, атеросклероза, безсъние и нервна възбуда, повишена функция на щитовидната жлеза и др.

В българската народна медицина глогът се употребява при задух, болести на щитовидната жлеза, виене на свят, увеличение на простата. Употребява и черният глог, който се среща по-рядко, главно в източните части на България. Прилага се за същите болести. Смесен с корени от пелин и от божур се дава при заболяване от черна жълтеница.

Начин на употреба:

Прави се запарка от глогов цвят – 1 с. л. от билката се залива с 250 мл. вряща вода и се оставя да кисне 2 часа. Пие се по 1 винена чаша 3 пъти на ден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.


Facebook коментари

Вижте още ...