Talkuvam.bg

Вишна (Prunus cerasus L.)

Вишна (Prunus cerasus L.)

 

Вишната (Prunus cerasus)  е вид дърво, което се отглежда заради плодовете и, които приличат на тези на черешата, но имат по-кисел  вкус.
Съществуват около 300 сорта вишни. Различават се и по вкус, аромат, сочност и сладост. Вишната цъфти са с бели и красиви цветове и  в някои райони се отглежда и като декоративно растение.

Всичко във вишната е много полезно и здравословно. В плодовете има високо съдържание на минералните вещества, които влияят благотворно върху подрастващия организъм, при анемия, тежък хепатит, рахит и др.

При възпаление на ставите се пият вишни с мляко. При възпалителни заболявания на дихателните пътища и като отхрачващо средство се използва сокът от вишни. Отварата от пресни листа в мляко помага при лечението на жълтеница, а накълцаните пресни листа се използват като тампони при кръвотечения. Отварата от плодните дръжки понижава кръвното налягане, укрепва сърцето и действа кръвоспиращо при менструални кръвотечения. Ето една рецепта за отвара: 5 гр. дръжки се варят в 100 мл вода, отцеждат се и течността се изпива на 3 пъти през няколко часа за един ден и така докато симптомите изчезнат.

Полезните вещества в дръжките спомагат  за съсирване на кръвта, възпрепятстват образуването на тромби, запушването на кръвоносни съдове и възникването на инфаркти. Плодовете и дръжките се използват и като противовъзпалително и улесняващо изхвърлянето на песъчинки от пикочните пътища средство.

При пясък и камъни в бъбреците, както и при подагра се използват счукани на прах костилки или отвара от тях.

Прави се и отвара от корените на вишната, която действа лечебно при язва на стомаха. Отвара от клонки действа стягащо при стомашно-чревни разстройства.

Пектиновите вещества на вишната улесняват отделянето на токсините от организма и холестерола.

Плодовете понижават температурата, имат и леко слабителен ефект при хроничен запек, влияят положително при заболявания на нервната система и при епилепсия, хипертония.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още ...