Talkuvam.bg

Родопска къпана баница

Rodopska_kupana_banica

От: Фирдез Хасан


Необходими продукти:

*мерки и количества

Начин на приготвяне:

Брашно в количество 700 – 800 гр., яйцата и 1 ч. л. сол се смесват и се омесва еластично тесто.

Полученото тесто се разделя на около 10 -12 бр. топки. Отделят се две топки, които се разточват две кори за първа (долна) и последна (горна ) кора. От останалите топки се разточват тънки кори, които се нарязват на средни парчета.

Подготвят се две тенджери с вода. Водата в едната тенджера се подсолява и се оставя да заври (за къпане корите). Втората тенджера оставя със студена вода (за охлаждане на корите).

В намазнена с олио тава се поставя първата цяла кора. Полива се с малко разтопено масло. Отгоре се поръсва равномерно с натрошеното сирене.

В тенджерата със силно вряща вода се поставя разстлано едно парче кора. С лъжица леко се натиска, така че водата да го покрие и се оставя да ври около 1 минута. След което със широка решетъчна лъжица се изважда и се поставя в тенджерата със студена вода за охлаждане. Изважда се и се разстила в тавата върху плънката.

Така се процедира с още няколко парчета, докато се покрие цялата повърхност на тавата. Отгоре се полива с масло, поръсва се със сирене. И така се редят докато се изчерпят корите и сиренето.

Най отгоре се поставя отделената цяла кора. Пече се във фурна на 170-180 градуса за около 1 час до готовност.

Изпичала се е от едната страна, обръщала се е на широка дъска или плоча и след това се е изпичала и от другата страна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още ...