Talkuvam.bg

Къпана баница със сирене

Къпана баница със сирене

Необходими продукти:

  • 7 бр. яйца;
  • 1 – 2 щипки сол;
  • брашно;
  • мазнина (масло или пълномаслен маргарин);
  • сирене;
  • подсолена вода.
*мерки и количества

Начин на приготвяне:

От яйцата, солта и брашното се замесва меко тесто като за баница. Омесва се много добре. Вода не се слага! Разделя се на 14 топчета. Оставят се да починат за малко (около 15 мин.). От всяко топче се разточва кора с големината на тавата в която ще печем баницата. Корите се нареждат една върху друга, като между тях се слага чиста хартия, за да не залепнат. След като са готови всички кори, се слага на котлона тенджера с подсолена вода да заври и се приготвя още една тенджера с подсолена вода, но студена. Желателно е тенджерите да са плитки и широки. Ако нямате такива, може да използвате по-дълбоки тави.

Първата кора се слага в намазана с мазнина тава, без да се обработва. Кората също се намазва с мазнина.

Втората кора се потапя във врялата вода за няколко секунди, вади се и веднага се потапя в студената подсолена вода, вади се, изцежда се и се разстила върху първата кора.

По същия начин се обработват и останалите кори, като всяка от тях се маже с мазнина, след като се сложи в тавата. Корите се поръсват обилно със сирене (без яйце). Последната кора се слага, без да е обработена като останалите във вряща и студена вода. Баницата се пече до зачервяване в предварително загрята умерена фурна.

Разточените кори може да се нарежат на четири парчетата и след това да се потапят във тенджерите с вода. И след това готовите парчета да се наредят върху тавата като леко се припокриват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още ...