Talkuvam.bg

Просеник по стара рецепта (Малай)

Просеник по стара рецепта (Малай)

От: Рецептите на Баба – Вкусът от детството


Необходими продукти:

*мерки и количества

Начин на приготвяне:

Разтваряме содата в киселото мляко. Добавяме солта, брашното и сиренето и разбъркваме. Изсипваме сместа в намаслена тавичка (тук 26 см., за да е тънък).

Печем в загрята фурната на 180-200 градуса до готовност (тук – печка на дърва). Готовия просеника може да намажем с масло.

Някога просеникът се е приготвял без набухвател, но с годините рецептата се променяла. Готовият просеник се завивал за кратко с кърпа, a след това се начупвал на парчета (не се режел). Останалия стар просеник се накисвал в прясно мляко за закуска (по желание се добавяла и малко захар).

Различни варианти на просеник: Към основната смес може да добавим 1-2 яйца и още брашно, докато получим гъста каша. Може да прибавим и малко бяло брашно (до ½ от цялото количество на брашното), като и малко олио или масло (1/2 ч. ч.). По желание може да изключим сиренето от състава на сместа за просеника. Някога просеник се е приготвял без набухвател, но с годините рецептата се е променяла. Като обобщение: съчетаваме изброените продукти до гъста каша (по-гъста от кексовото тесто) и печем. Кликнете тук и вижте друга рецепта за просеник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още ...