Talkuvam.bg

Домашен летен компот от сливи

Домашен летен компот от сливи

От: Надя Цветкова


Необходими продукти:

  • 1 кг. джанки;
  • 2,5-3 л. вода;
  • 1 клонче индрише;
  • захар на вкус.
*мерки и количества

Начин на приготвяне:

Един от милите спомени от детството ми на село при баба е ароматният сок от джанки с дъх на индрише. Стоеше на хладно в избата и с който баба ме черпеше изобилно вместо с бонбони и сладолед. Пък и къде ти на село преди 50 години такъв лукс като сладоледа?! Спомням си, че почти във всеки двор се кипреше поне по едно отрупано със сочни джанки дърво. Всяка домакиня отглеждаше и саксия с индрише за приготвяне на ароматните плодови сладка и мармалади, а през зимата с индрише, орехи, лук и локум варяха сироп против кашлица.

В голяма, дълбока тенджера наливам около 2,5 или 3 литра вода и слагам на котлона. Прибавям почистени от дръжките и измити джанки. Като заври прибавям клонче измито индрише с около 5-6 листа и го оставям да поври 15 минути. Изключвам котлона и го оставям за няколко часа да се охлади.

После има 2 варианта:

Да го подсладя съвсем леко, за да накиселява и да го оставя с плодовете с костилките и люспите. Но не е много подходящо за деца, затова моята баба правеше втория вариант, а именно:
Прехвърлям в друга тенджера компота през гевгир като претривам сливите, за да се отделят костилките , люспите и индришето. Подслаждам слабо, за да не е много сладко и съхранявам на хладно в мазето с един черпак на капака отгоре.

В по-късни времена тенджерата – в хладилника. Издържа по няколко дни на хладно, без консерванти и оцветители и със съвсем малко захар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още ...