Talkuvam.bg

Гулия (Земна ябълка)

Гулията (Земната ябълка)

От: Рецептите на Баба – Вкусът от детството


Гулията (Heliantnus tuberosu) е известна още с имената Земна ябълка, Земна круша, Йерусалимски артишок, топинамбур и др.

Родината на гулията е Бразилия. Гулията е вид кореноплодно от рода на слънчогледите. Лесно се отглежда. Цъфти от август до октомври с жълти цветове, от които се приготвя чай. Корените ѝ оформят грудки, стъблата ѝ  са тънки и високи, а листата ѝ са малки и леко издължени.

Грудките се изваждат през есен, когато листата и дръжките на растенията изсъхнат.

Има 2 вида грудки – лилави и бели. Лилавите имат вкус подобен на смола, а бялата – на алабаш, но не люти.

Земната ябълка има високото си съдържание на минерали, като калий, желязо, калций, манган, фосфор, цинк, флуор, силиций, хром, магнезий, натрий и др. Богата е на целулоза, пектин, органични киселини, белтъчини, мазнини, аминокиселини, витамините В1, В2, В6, С, РР, каротиноиди.

Гулията е ценна, защото има силно антиоксидантно действие и употребата му засилва имунната, ендокринната, нервната система и подобрява качествата на кръвта, помага при алергии.

Едно от най-ценните и свойства е, това че е богата на природния аналог на инсулина – инулин, който се препоръчва при диабет.

Характерното за инулина е че подобрява дейността на стомашно-чревния тракт и отвежда токсичните вещества от червата, кръвта и черния дроб. Подобрява имунитета и способността на организма да се предпазва от вредните фактори в околната среда. Предпазва от инфекции на храносмилателните органи, паразити, премахва стомашните болки и чревните колики, помага при запек, създава условия за полезната микрофлора в червата. Помага за възстановяването на зрението, при малокръвие и атеросклероза при възрастните. Засилва очистването на организма от шлаки, непреработена храна и вредни вещества.

Земната ябълка е естествено средство за лечението на аритмия, хипертония, исхемична болест на сърцето, стенокардия и за предпазване от инфаркти и инсулти.

Гулията е природен лек за понижаването на кръвното налягане и кръвната захар, влияе благоприятно на задстомашната жлеза.

Редовната и консумация на гулия се препоръчва за хубава кожа, коса и здрави кости. Препоръчва се и като природно средство за отслабване.

Народната медицина ги препоръчва за прочиства бъбреците, лекуване на болести на пикочните пътища и премахването на пясък от бъбреците.

От сухите грудки може да се приготви приятен и много вкусен компот без захар. Може да се приготви и квас за здравословен хляб, като за целта малко от сухите грудки се заливат със студена вода и се оставят на топло място за 4-5 дни.

От нея се приготвят много вкусни салати, добавя се към супи, яхнии и печива. Сварената гулия е по-нежна от картофа. Може да се приготвя от нея и вкусен чипс, като се суши с люспата в сушилни (дехидрататори).

От гулията едно време са приготвяли и вкусна туршия. Вижте рецептата тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още ...