Talkuvam.bg

Хмел (Humulus)

Хмел (Humulus)

Хмелът се среща из храсталаците, покрай реките, горите и влажните места из цялата страна. Култивира се широко на много места в Самоков, Ихтиман и Трънско. Използват се женските съцветия и жлезите.

Нервоуспокоително и болкоуспокояващо, противовъзпалително, пикочогонно действие. Нервоуспокоителният ефект се дължи на етеричното масло, хумулона, лупулона, лупарола. Горчивите вещества, съдържащи се в билката имат антибактериално действие. Хмелът има слабително и сънотворно действие, и възбужда апетита.

Прилага се при нервна и полова възбуда, спазми в гладкомускулните органи, при възпаление на жлъчния мехур. В българската народна медицина билката се използва при жълтеница, камъни в жлъчката, неволно семетечение, болезнена менструация, главоболие, безсъние, стомашни болки, възпаление на простатата и пикочния мехур, глисти, камъни в бъбреците и пикочния мехур.

 

Под формата на лапи хмелът се прилага при натъртване и радикулит, а в смес със свинска мас при рани, язви и екземи, а дори и при кожен рак.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Вижте още ...